Är bilar bara för pojkar?

Läste en intressant artikel i tidningen Vi föräldrar som tog upp detta med vad det är som avgör vad barn leker med. Är de bilar och superhjältar eller är de dockor och pyssel? Beror de på biologiska skillnader eller är de vi som föräldrar som påverkar vad barnen leker med. 
 
Alla pojkar leker ju inte med bilar utan föredrar dockor och stillsamt pyssel, på samma sätt som de finns flickor som gör race med barnvagnen. Beror de på biologin eller på att man styr barnen till vissa leksaker? 
 
Enligt forksaren (Christian)  som tidningen pratade men är just faktum att bilar ses som en pojkleksak intresant. Bilar har ju inte funntis så länge och innan dess satt inte barn och körde med kottar fram och tillbaka och gjorde motorljud. Varför används då bilar som ett argument att det är biolgin som styr intresse. Vissa menar att bilar symboliserar intresse för aktivitet, fart och rörelse frammåt och att det är de som är de nedärva intresset. 
 
Innan var de kanske hästar som står för de bilarna idag symboliserar. Men idag anses hästsport vara någonting kvinnligt och räknas som en tjejaktivitet. 
 
C menar även att hur vi än vänder ut och in på oss själva och intalar oss att vi inte gör någon skillnad på könen gör vi det i alla fall omedvetet. Genom hur vi agerar styr vi vad barnen skall leka med. Studier visar att vi tilltalar flickor med ljusare röst medans vi talar till pojkar med en mörkare röst. Redan där gör vi (omedvetet en skillnad) på könen. Studierna visade även att om man hör neutralt babyskrik och sedan får höra att det är en pojke  tror vi att barnet är argt men om vi får höra att det är en flicka tror vi att barnet är ledset. 
 
Flickor bemöts oftast hårdare än pojkar om de tar plats och de formar barn redan i en tidig ålder och påverkar deras intressen och beteende. 
 
Är de då rätt eller fel? Bästa är att ge ett barn så många möjligheter som det är möjligt, olika leksaker, olika sorters lekar och olika lekamrater, däremot finns de ingenting som visar att de skulle vara bättre för pojkar att leka med dockor än att leka bilar. 
 
Vad ett barn kommer att vara intressera av styrs både av biologi och påverkar utifrån men även hur barnet är som individ. De flesta föräldrar går igång på de som deras barn gillar. Då leker man tillsammans och bildar på så sätt en gemenskap vilket barn gillar.  På så sätt gillar de leksaken ännu mera
 
Är barnet intresserad förstärks deras intresse av vår respons, är de inte intresserat så leker de inte. Gillar man inte sonens intresse för rosa barnvagnar så märker barnen av dessa signaler även om de är omedvetna från föräldern och tappar kanske intresset. 
 
 
 

Publicerad av Maria

Tvåbarnsmor G född december-16 T juni-18 Förlossningsskada. EDS. När jag inte jagar mitt barn står jag i köket och tillreder smaskiga grytor, både med och utan kött. Finns tid över kanske jag plockar fram ett garnnystan. Men oftast fastnar jag scrollandles med telefon

Delta i diskussionen

1 kommentar

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: