Kommer man kunna byta dyslexi nu?

För det första. Vem kom på det namnet? Om man nu har svårt att skriva borde man väl ha ett lättare namn på sina problem? *slut på gnäll*
 
Läste en intressant artikel i The guardian häromdagen. De handlar om att några franska forskare skulle ha kommit på en fysiologisk orsak till dyslexin (nummer X i ordningen) Deras teori är att (förenklat sagt) båda ögonen tar emot information på samma sätt, lika tydligt. Majorieteten av människor ha ett dominerande öga som är bättre på att ta mot de vi ser och skickar de vidare till hjärnan. Hos dyslektiker har man inget dominant öga och därför skickas siglanerna med lika stark styrka från båda ögonen till hjärnan vilket kan förvirra den. 
 
Så nu funderas de om man kan hitta ett botemedel mot dyslexi där man ställer om ögonen. 
 
Då jag hörde om det var jag att ja tack, skulle vara rätt skönt att kunna leva ett liv utan en massa trubbel med bokstäver. För de finns rätt många bokstäver ute i vårt samhälle som man dagligen skall slåss med. 
 
Sedan började jag fundera och vi diskuterade även saken här hemma. För evolutuinärt måste de ju ha funnits någon tanke på den hjärnan som dyslektiker har. Vi borde rimligtvis ha fördelar på andra plan, men man har kanske inte tänkt på vilka de skulle vara. Kanske jag ser färger mycket tydligare än andra människor. Kanske jag uppfattar rovdjur på ett annat sätt. Vad är vår styrka?
 
Vilka risker skulle de då finnas med att (om de nå är så) fixa till ögonen. Vad skulle jag då förlora jämfört med vad man skulle vinna. Detta är ju nått som man inte dirket kan testa på råttor för att se resultatet, för de finns nog inte så många skrivkunniga råttor där ute i värden. 
 
När vi diskuterade vidare kom frågan upp om jag har en dominant hand eller om det är samma sak med händerna då att de fungerar lika bra. Och jo, jag är högerhänt men har ibland, de senaste 10 åren kanske funderat om de verkligen stämmer. Eller är de så att jag blivit ”lärd” att använda höger hand.  Exempelvis så har jag kniven i vänster hand när jag äter och samma med smörgåsen. Maskaran lägger jag på höger öga med höger hand och vänster öga med vänster. Tror jag skulle kunna träna upp vänster handen att bli lika bra som höger
 
Här ser ni ett tes vi gjorde. Översta raden är skrivna med höger och nedre med vänster. Skillnaden för mig är att jag av någon anledning byter fontstil på a mitt i och att de blir lite snett. Som om en förstaklasist skulle skriva som ännu inte är så bra på det. 
 
 
Så frågan är, vill man bli botad och vad riskerar man i så fall att tappa?

Publicerad av Maria

Tvåbarnsmor G född december-16 T juni-18 Förlossningsskada. EDS. När jag inte jagar mitt barn står jag i köket och tillreder smaskiga grytor, både med och utan kött. Finns tid över kanske jag plockar fram ett garnnystan. Men oftast fastnar jag scrollandles med telefon

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: