Borde man införa hemmafru som ett yrke?

Började fundera idag när jag stod och manglade lakan och handskar. Älskar känslan av nymanglade lakan i sängen, eller att använda den släta ärvda linnehandduken när man torkar i köket (vem manglar föresten mera? är det en utdöende gren?)

Men då började jag som sagt fundera. Borde man införa hemmafru som en legitim yrkesgrupp. Säger inte att de måste vara en kvinna som utför den befattningen dock så ingen börjar klaga.

För ärligt talat. Med dagens ekorrhjul. Hur hinner och orkar man med både hus och hem, familj samtidigt som man jobbar. Och med orkar avser jag inte att man stupar i säng på kvällen eller den enda aktivitet man orkar är att slötitta på ett mycket dåligt tv-program. Detta bara för att kraven är att båda skall jobba och slita ut oss.

Om man tänker tillbaka för 50 år sedan. En jobbade och en skötte hushållet. Men trots de fick man mat på bordet och kläder på kroppen. Man hade kanske inte råd att resa på en söderresa varje halvår men var de lyckligare om man jämför med idag?

Idag när vi har lån för 100.000 tals € per person, idag när vi skall förverkliga oss själva och visa upp det perfekta livet på Instagram.

Skulle samhället må bättre om en stannar hemma och sköter markservicen till 100%? Om man drar ner på all lyx. Skulle man klara det ekonomiskt? Måste man ha nyaste bilen, snyggaste telefonen och största huset?

Publicerad av Maria

Tvåbarnsmor G född december-16 T juni-18 Förlossningsskada. EDS. När jag inte jagar mitt barn står jag i köket och tillreder smaskiga grytor, både med och utan kött. Finns tid över kanske jag plockar fram ett garnnystan. Men oftast fastnar jag scrollandles med telefon

Delta i diskussionen

22 kommentarer

 1. Åh, min mamma manglade verkligen ALLT när jag var liten. Har faktiskt en dröm om att ha en mangel i tvättstugan när vi bygger hus i framtiden, är livrädd för att det inte ska gå att få tag i.

  Gilla

 2. Ja det är ju mer jämförelse idag än förr. För att man har mer inblick i andras liv och folk vill visa upp sina bättre sidor mer än det motsatta. Vi manglar här hemma. Det är något speciellt att få lägga sig i nymanglade lakan 😉👍

  Gilla

 3. Vad kul att det är fler som manglar! Älskar ny manglade lakan:) Tyvärr så är vårt samhälle inte uppbyggt längre att en person kan försörja en familj ….. Tyvärr pga att boende mm är så sjukt dyrt..

  Gilla

 4. Det är intressant att fundera över! Det skulle vara smidigt om en kunde vara hemma men med dagens boendekostnader skulle det inte fungera om bara en av mig eller maken jobbade. Så vi är illa tvungna. Det går inte att flytta till billigare lägenhet heller. Det blir för trångt.

  Gilla

 5. Jag brukade hjälpa farmor med att mangla när jag var liten jag tyckte det var så kul. Förmodligen så är det nog inte många som manglar nu men tyckte det blev så slätt och fint 🙂

  Gilla

 6. Intressant att höra din åsikt! Tycker absolut man borde ha möjligheten till de om man vill men tyvärr är de ju inte ekonomiskt hållbart i dagens samhälle 😕

  Gilla

 7. Rent ekonomisk hade nog många råd med det om man drar ner på all lyx, Däremot vet jag inte om det är så bra. Då kvinnan fortfarande tjänar sämst, blir det oftast hon som stannar hemma. Det kanske fungerar då allt är bra, men den dagen det inte är det? Då mannen hittar en yngre, snyggare förmåga och kastar ut hemmafrun? Pensionen då man blir gammal? Det där att få ha egna pengar? Det bästa hade väl varit om bägge drog ner på sin arbetstid och hjälptes åt? Min syster är hemmafru och hon mår definitivt inte bra, jag har jobbat och levt ensam med barn. Hemmet var inte välstädat, men vi hade mycket tid ändå, mer än vad min syster gav till sina barn. Mamma var hemmafru och hon var inte ett dugg intresserad av oss, skolgången osv.

  Gilla

 8. Jag förstår faktiskt inte hur andra orkar eller gör det. Jag själv fixar frukost, packar ihop och lämnar barn på förskolan, sen jobbar jag 10-20 vissa dagar, sen kommer jag hem och ska göra kvällsmat och umgås med barnen en väldigt kort stund innan de lägger sig och sen ska jag diska, tvätta, städa undan osv. Det känns som att man har alldeles för få timmar på ett dygn då 😛

  Gilla

 9. Det hade varit trevligt, speciellt om man får betalt för att vara hemma och städa i sitt egna hem. Men jag tror att jag skulle önska lite miljö byte. Jag känner redan nu att jag mår så bra i kropp och själ genom att ta bilen iväg till mitt jobb, göra de timmar som behövs och sedan åka hem och bara vara hemma. Men förstår vad du menar. Skulle väl säga färre timmar på arbetet, färre dagar (typ måndag-torsdag, MAX 6 timmar) 🙂

  Gilla

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: